Over Herstelvoirt

SAMEN OP WEG NAAR HERSTEL

Herstelvoirt stelt zich als doel om het taboe rondom verslaving te doorbreken in de regio Vught/Helvoirt. Onze eigen persoonlijke ervaringen leren dat er weinig ruimte is om open over het onderwerp te praten. Door dit juist wel te doen en de verbinding op te zoeken, proberen we zowel jongeren als ouders bewust te maken van de invloed van verslaving in je leven. Herstelvoirt organiseert hiervoor diverse informatieavonden.

Wie is Herstelvoirt?

Noor

Noor

Getrouwd met Ferry en moeder van Joris, Marijne en Freeke. Ik heb met mijn gezin van dichtbij meegemaakt wat middelengebruik en verslaving met een persoon en zijn omgeving doet. Onze zoon Joris is in juni 2017 zelf uit het leven gestapt. Middelengebruik en verslaving waren hier mede de oorzaak van.

Gevoelens van machteloosheid, hulpeloosheid, radeloosheid en frustratie hebben bij ons jaren de boventoon gevoerd. Ik wil helpen om de drempel te verlagen om hulp te durven vragen voor eenieder die er mee te maken heeft. “Hoe maak je je kind weerbaar tegen deze invloeden”. Kortom: de-normaliseren van middelengebruik.

Anke

Anke

Ik ben Anke Poels (1981), woon in Helvoirt samen met man en drie kinderen (twee boys uit 2018 en 2020, en onze meid uit 2022). Zowel persoonlijk als professioneel ben ik geïnteresseerd in de mens in het algemeen en de vraag achter iemand gedrag. Toen gevraagd werd: wie wil meedenken om verslavingsproblematiek bespreekbaar te maken én te houden in ons dorp, zei ik JA! Inmiddels aantal jaren verder en met veel plezier draag ik mijn steentje bij de werkgroep.

Maria

Maria

Moeder van drie, inmiddels volwassen, kinderen. We hebben in ons gezin te maken gehad met overmatig gamen en een verslaving aan middelen. Als ouder wilde ik mijn kind helpen en had veel vragen. Het was een onderwerp waar niet zo openlijk over gesproken werd waardoor het, eigenlijk te lang, een eenzame zoektocht bleef. Dit is waarom ik me via Herstelvoirt inzet om het gesprek rondom verslaving voor opvoeders en andere mensen in de naaste omgeving te openen. We kunnen het niet altijd voorkomen maar we kunnen er wel met elkaar over praten. Je hoeft er niet alleen mee te blijven staan.

Marja

Marja

Ik ben Marja van Gorp.  Mijn zoon is verslaafd en al een paar jaar in herstel. Ik heb mij aangesloten bij deze werkgroep omdat ik vind dat verslavingsproblematiek uit de taboesfeer moet. Verslaving is een ziekte die mijn zoon te pakken kreeg.  Ik heb moeten leren dat ik  geen invloed heb op dat gedrag van mijn zoon. Maar wel hoe ik er mee om kan gaan. Ik ben er van overtuigd dat informatie over middelengebruik preventief kan werken. Als je als ouder voldoende informatie hebt kun je het gesprek over middelengebruik zoals vapen, blowen gamen ed. met je kind beter aangaan.

Ruth

Ruth

Hallo, ik ben Ruth, ik woon in Helvoirt en sinds kort mede bestuurslid bij Herstelvoirt. Ik ben 51, moeder van een puber zoon en werkzaam als verpleegkundige in Tilburg. Vanuit mijn werk maar ook als moeder van een puber kom ik regelmatig in aanraking met alle verleidingen die verslavend kunnen zijn. Het intrigeert me, maar vind het ook lastig. Waar worden wij, maar vooral de gevoelige en beïnvloedbare pubers tegenwoordig aan blootgesteld. Na een paar keer bij avonden, georganiseerd door Herstelvoirt, te zijn geweest werd ik naar aanleiding van een enquetegebeld met de vraag of ik wilde aansluiten bij deze groep om te helpen mensen in de gemeente Vught/helvoirt meer openheid te geven omtrent verslaving. Hierop heb ik “ ja” gezegd en dus sindsdien aangesloten. Ik voel me nog onwennig en onwetend maar merk dat ik, doordat ik er meer bij betrokken ben, anderen meer kan vertellen en hopelijk meer openheid kan creëren om over verslaving te praten en vooral bij pubers in mijn omgeving. Ben er, luister en kijk goed naar mensen om je heen en probeer niet te veroordelen maar probeer openheid en begrip te hebben.

Groetjes Ruth

Het ontstaan van Herstelvoirt

Herstelvoirt is tot stand gekomen dankzij Frank van Gorp en Noor Coppens. Een jongerenwerker vanuit de Gemeente Haaren bracht hen samen. Frank wilde zijn verhaal vertellen in het kader van zijn herstel. Noor wilde, na het overlijden van haar zoon Joris, meer aandacht voor verslavingen en hierin het taboe doorbreken om er open over te kunnen praten. Tijdens een eerste avond (januari 2018) bleek dat meer naasten en vrijwilligers achter dit initiatief stonden en zich graag in wilden zetten om binnen de regio het taboe te doorbreken als het gaat om verslavingen. De werkgroep Herstelvoirt werd een feit en is sinds 2018 actief in de regio Helvoirt/Vught.

De naam Herstelvoirt

Hoe we aan de naam Herstelvoirt komen?  De naam is ontstaan toen we aan het brainstormen waren tijdens de eerste bijeenkomst. Frank, die vaak woordgrapjes maakt, verzon deze naam. Niet zo gek eigenlijk dat hij dit bedacht, want hij was op dat moment in herstel. Iemand in herstel is bezig zijn verslaving de baas te worden. Hij of zij gebruikt niet meer en probeert zijn leven weer op de rails te krijgen.  Het lichaam moet herstellen, maar ook relaties en het sociale leven. Niet alleen de verslaafde is in herstel, maar ook zijn naasten. Zij willen weer kunnen vertrouwen en moeten wennen aan de nieuwe situatie.  Herstellen betekent: Het weer goed maken of beter worden. In de breedste zin van het woord. Herstelvoirt is hiervan een afgeleide door de combinatie met de woonplaats van zowel Frank als Noor, Helvoirt.